Organizacja świąt to nie tylko olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne, ale również finansowe. Świąteczne przysmaki, dekoracje, prezenty dla bliskich i znajomych – wszystko to musimy wziąć pod uwagę planując wydatki i tworząc bożonarodzeniowy budżet. Jak nie zgubić się w gąszczu spraw i przewidzieć ile środków potrzebujemy na organizację świąt? Jak sprawnie zorganizować święta tak, by o niczym nie zapomnieć?
Przejdź do sekcji artykułu:
Organizacja świąt w domu to nie lada wyzwanie, które warto zaplanować wcześniej, aby wszystko przebiegło sprawnie i bez niespodzianek. Z pomocą przychodzą gotowe planery świąteczne, dzięki którym nie tylko sprawnie zorganizujemy świąteczne obowiązki, ale również zaoszczędzimy sporo czasu. Jest to świetna forma systematyzująca dla osób, które nie wiedzą od czego zacząć przygotowania lub jak je rozłożyć w czasie, żeby ze wszystkim zdążyć przed nadejściem Wigilii.
Dobrym sposobem na uniknięcie przedświątecznego chaosu jest podział obowiązków na etapy. Jeśli rozpiszesz umiejętnie zadania i podzielisz je na tygodnie możesz być pewien, że wszystko da się przygotować unikając jednocześnie stresu i przedświątecznej gorączki.
Najlepiej będzie, jeśli skupisz się na miesiącu poprzedzającym święta i podzielisz go na 4 etapy odpowiadające 4 tygodniom:
Etap 1 – 4 tygodnie do świąt
Koniec listopada to dobry czas na przygotowanie listy gości, prezentów i zaplanowanie budżetu. Takie podejście pozwoli ci oszacować ilość produktów niezbędnych do przygotowania świątecznych potraw, dokupić brakującą zastawę czy zamówić upominki przez Internet.
Etap 2 – 3 tygodnie do świąt
To dobry moment na ustalenie menu i stworzenie listy zakupów– jeśli sam organizujesz święta zaplanuj menu krok po kroku – zarówno na kolację wigilijną, jak i na pozostałe dwa dni świąt. W przypadku, gdy będziesz jedynie gościem dopytaj jaką potrawę lub potrawy powinieneś przygotować i zgodnie z wytycznymi zaplanuj zakupy. Ten okres to też dobry moment na sprawdzenie stanu ozdób świątecznych i ewentualny zakup brakujących dekoracji czy lampek na choinkę.
Etap 3 – 2 tygodnie do świąt
W przedostatnim tygodniu warto rozpocząć realizację planów zakupowych oraz porządkowych. Możesz wybrać się na większe zakupy, aby zaopatrzyć się w produkty spożywcze, które się nie popsują lub które możesz przechowywać dłużej. To też dobry moment na zrobienie checklisty domowych porządków – zastanów się co trzeba zrobić i kogo do tego zaangażować – im więcej osób tym szybsze, sprawniejsze i przyjemniejsze okażą się przedświąteczne obowiązki.
Etap 4– 1 tydzień do świąt
Ostatni tydzień to czas na sprawy kluczowe – zakup choinki, dekoracja mieszkania i zaopatrzenie się w ostatnie produkty spożywcze(świeże). Zapomnij o zamieszaniu i zaplanuj go dzień po dniu – unikniesz stresu i niespodzianek, a święta staną się symbolem spokoju, radości i wytchnienia.
Ważnym etapem przygotowań do świąt powinno być ich budżetowane. Na początku warto określić, jaką kwotą dysponujemy na święta – jakie mamy wpływy z pensji, premii, bonów. Następnym krokiem powinno być sporządzenie listy zakupów, która pomoże nam określić koszty. Wtedy otrzymamy pełen obraz sytuacji – będziemy wiedzieć, jakiego budżetu nie możemy przekroczyć organizując święta lub kupując prezenty. To też odpowiedni moment, by sprawdzić, czy dysponujemy wystarczającą ilością środków finansowych i zdecydować, czy nie potrzebujemy wsparcia w postaci pożyczki. Pożyczkę na święta też warto zaplanować – po to, by bez problemu spłacić ją po świętach.
Zakupy przedświąteczne to nie tylko zaopatrzenie spożywcze, ale również prezenty i dekoracje świąteczne. Jak kupić tylko to, co rzeczywiście niezbędne?
Kluczową kwestią umożliwiającą sprawne zaplanowanie zakupów spożywczych jest ustalenie, czy święta organizowane są przez nas samych czy będziemy je spędzać gościnnie u rodziny. Skala zakupów będzie wtedy zupełnie inna.
Jeśli święta organizujemy w naszym domu musimy pamiętać o 12 wigilijnych potrawach, ale również o daniach na dwa kolejne świąteczne dni.
Potrawy wigilijne to zazwyczaj klasyki, które powielamy zgodnie z rodzinną tradycją – na większości stołów nie może zabraknąć wigilijnej zupy, świątecznej ryby, pierogów czy kutii.
Warto więc zrobić listę produktów potrzebnych do przygotowania konkretnych dań - na pewno prym wieść powinny warzywa (buraki, włoszczyzna, kiszonki, warzywa konserwowe w puszce), owoce świeże i suszone(morele, śliwki, jabłka, pomarańcze, mandarynki), grzyby (zarówno suszone, jaki świeże), ryby (karp, śledzie), produkty mączne i bakalie (mak, mąka, cukier, orzechy), przyprawy (goździki, wanilia, aromaty), nabiał, tłuszcze i jaja(śmietana, mleko, masło, jaja, margaryna).
Lista zakupów na święta - jak zrobić? Lista do druku>>
Święta to też czas uroczystych obiadów – nie można zatem zapomnieć o zakupie mięsa czy kaczki na pieczeń. Warto też pomyśleć o przekąskach (wędliny, sałatki, ciasta). Ważną częścią będą też dodatki – chrzan, ćwikła oraz napoje – soki, kawa, herbata.
Zakup prezentów to istotna kwestia – zarówno w kontekście planowania świątecznego budżetu, jak i zorganizowania czasu na realizację zakupowych planów. Dobrze jest zastanowić się wcześniej, czy i jakie prezenty chcemy podarować, kogo chcemy nimi obdarować i jaki przeznaczamy na prezenty świąteczne budżet.
Jeśli prezenty możemy kupić przez Internet, dobrze jest dokonać tego zakupu odpowiednio wcześniej – im bliżej świąt tym większy ruch i braki w asortymencie (również tym online) oraz mniejsza pewność, że prezenty zostaną dostarczone na czas. Książki, płyty, zabawki, gry, sprzęt RTV, kosmetyki – tego typu prezenty kupimy zarówno online, jak i stacjonarnie –wystarczy więc odpowiednio wcześniej złożyć zamówienie lub wybrać się do punktu stacjonarnego, aby kupić wszystkie upominki.
Jeśli stawiasz na prezenty typu „przeżycie” (bilety do teatru, voucher do SPA etc.) możesz wszystko załatwić online – sprawdź jednak ceny i dostępność odpowiednio wcześniej, żeby na końcu nie okazało się, że upominek przekracza budżet lub miejsca zostały już wyprzedane.
Najwięcej czasu musisz zorganizować na prezenty DIY. Jeśli postanowisz przygotować prezenty dla rodziny własnoręcznie, bądź przygotowany, że zajmie ci to sporo czasu (szczególnie, jeśli nie masz w tej materii doświadczenia). Przy takim przedsięwzięciu warto zaplanować odpowiednio wcześniej zakup półproduktów niezbędnych do stworzenia świątecznych upominków.
Kwestia zakupu dekoracji świątecznych zależy przede wszystkim od tego, ile dekoracji już posiadasz i jaki efekt na święta pragniesz osiągnąć. Jeśli wydaje ci się, że twoje zapasy są niewielkie, warto zastanowić się nad zakupem dodatkowych lampek, bombek, świec, serwetek etc.
Świąteczne dekoracje to nie tylko choinka, ale też wigilijny stół. Jeśli zależy ci na jakimś konkretnym stylu dekoracji obejrzyj inspiracje w Internecie – może wybierzesz jakiś specjalny kolor, który chciałbyś wprowadzić do swojego domu na święta. Dodatki dekoracyjne można kupić w wielu sklepach stacjonarnych, przez Internet lub zrobić samemu – wszystko zależy od chęci, budżetu i czasu, który możemy na to poświęcić.
Kolacja wigilijna to uroczystość, w czasie której na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Aby je przygotować należy zakupić nie tylko produkty podstawowe np. ryby, ale również sporą ilość półproduktów, które pozwolą na przygotowanie różnych wigilijnych dań. Typowe menu wigilijne składa się m.in. z:
Najpopularniejszą wigilijną rybą jest karp. Jego cena zależy przede wszystkim od miejsca zakupu oraz stanu obrobienia ryby – w dużych hipermarketach możemy liczyć na niższą cenę od ok. 30-40 zł /kg patroszonej ryby lub ok. 45 zł za filety. Nieco wyższej ceny należy spodziewać się w mniejszych sklepach i u lokalnych sprzedawców.
Jeśli chodzi o ryby to zarówno w czasie Wigilii, jak i kolejnych świątecznych dni na stołach wielu domów królują śledzie –przyrządzane na najróżniejsze sposoby i z najróżniejszymi dodatkami. Cena płatów śledziowych waha się w granicach ok. 20 zł/kg.
Niektórzy decydują się też na inne gatunki ryb i w czasie Wigilii serwują łososia lub pstrąga. Są to jednak względnie droższe propozycje za 1 kg świeżego łososia zapłacimy nawet ok. 60-80 zł, pstrąga kupimy w granicach ok. 30 zł/kg.
Jak już wspomnieliśmy podczas zakupów musimy zaopatrzyć się też w produkty podstawowe niezbędne do przygotowania innych potraw lub dodatków.
Do przygotowania ciast czy pierogów należy zaopatrzyć się w kilka opakowań mąki (ok. 3,50 zł/kg), margarynę (ok.4 zł/kostkę), cukier (ok. 5 zł/kg), jajka (ok. 8-12 zł/10 szt. w zależności od rozmiaru i rodzaju jajek). Oprócz tego nie można zapomnieć o suszonych grzybach (ok. 10 zł/20g), burakach na barszcz (ok. 4 zł/kg), kapuście kiszonej do pierogów lub kapusty z grzybami (ok. 6zł/kg).
Do słodkich wypieków niezbędne będą też m.in.: ser twarogowy (ok. 16zł /kg – wiaderko), aromaty do ciast (ok. 2zł/9 ml), przyprawy korzenne(ok. 2zł/40g), miód (ok. 10-20 zł/300ml), bakalie – rodzynki (ok. 8 zł/200g),orzechy włoskie (ok. 10 zł/100g), żurawinę suszoną (ok. 10 zł/200g), morele suszone (ok. 20 zł/400g), śliwki suszone (ok. 11 zł/200g).
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia. Musimy pamiętać, że oprócz niej czekają nas jeszcze 2główne świąteczne dni, które musimy odpowiednio zaplanować, również w kontekście menu. Zwykle dni te nie są już objęte postem, dzięki czemu na stołach królują również potrawy mięsne – zarówno jeśli chodzi o dania główne, jak i przystawki.
Zwykle na obiad świąteczny przygotowywane są różnego typu mięsne pieczenie, kaczki, bigos etc. Na stole nie brakuje też różnego typu dodatków i przystawek: wędlin, pasztetów, sałatek, śledzi, ciast i owoców. Menu jest bardzo szerokie i jego kształt zależy od indywidualnych preferencji domowników. Do tradycyjnych potraw świątecznych można zaliczyć:
Ceny mięsa zależą od miejsca, w którym dokonujemy zakupów – niższe będą w hipermarketach, wyższe w lokalnych sklepach mięsnych. Za kilogram wołowiny zapłacimy w sklepie od ok. 38 zł w górę, zdecydowanie tańsza będzie wieprzowina – za schab zapłacimy ok. 22 zł/kg, a za dziczyznę np. kaczkę – już od 20 zł/kg.
Jeśli chcemy samodzielnie przygotować pasztet należy doliczyć oprócz mięsa bazowego również podroby, np. wątróbkę (ok. 8zł/kg). Mięso dodamy również do bigosu – wołowina będzie droższa niż chociażby szynka wieprzowa, którą kupimy już za ok. 20 zł/kg. Za klasyczne wędliny i kiełbasę dobrej jakości zapłacimy ok. 35 zł/kg.
Flaki paczkowane kupimy za ok. 15zł/paczkę, a owoce tj. mandarynki czy pomarańcze to koszt rzędu ok. 6-10zł/kg.
Część osób z powodu braku czasu lub możliwości logistycznych decyduje się na skorzystanie z usług firmy zewnętrznej. Jest to spora oszczędność czasu, ale warto pamiętać, że usługi należy zamówić stosunkowo wcześniej i liczyć się z wyższymi kosztami niż w przypadku samodzielnej organizacji świąt.
Ceny dań zależą od miejscowości, w której składamy zamówienie, ilości zamówionych dań i gramatury. Zwykle cena podana jest zadanie lub porcję, należy tez pamiętać, że ustanawiane są minimalne limity zamówienia – najczęściej trzeba zdecydować się na min. ilość porcji – w przypadku dań głównych np. 4 porcje, w przypadku przystawek np. 6 porcji.
Zupy – cena za 1 porcję:
Dania rybne – cena za 1 porcję:
Dania mięsne – cena za porcję:
Przekąski zimne – cena za porcję:
Sałatki i inne– cena za 1 kg:
Dekoracje świąteczne nie tylko się zużywają, ale również zmieniają się w zależności od panującej mody. Warto więc co jakiś czas zorganizować przegląd pudeł z lampkami i bombkami, sprawdzić ich stan oraz zastanowić się, czy pasują do naszego wymarzonego świątecznego domu.
Dekoracje można kupić w sklepie lub zamówić w Internecie –wybór jest ogromy i każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Ceny bombek rozpoczynają się od ok. 30 zł za opakowanie (20 szt.), ale mogą być też dużo droższe, jeśli chcemy kupić bombki szklane lub ręcznie malowane. Lampki choinkowe to wydatek rzędu ok. 40 zł za 180 lampek na łańcuchu. Figurki, serwetki, zawieszki można kupić już za ok. kilka złotych za sztukę. Jeśli zależy nam na niższej cenie warto udać się do sklepów wielkopowierzchniowych lub zainteresować się zakupem dekoracji...po świętach. Na wyprzedażach poświątecznych można upolować cudne rzeczy w bardzo atrakcyjnych cenach, które mogą posłużyć nam na kolejne święta.
Warto jednak zastanowić się, czy sami nie chcemy stworzyć dekoracji, np. naturalnych – to nie tylko frajda, ale i krok w stronę ekologii. Można stworzyć świeże stroiki świąteczne z gałązek od choinki lub wykorzystać gałązki i szyszki do stworzenia świecznika lub wieńca dekoracyjnego na stół.
Ciekawym pomysłem jest też zakup półproduktów i zrobienie własnoręczne ażurowych bombek ze sznurka lub bombek z cekinów.
Podstawą wigilijnego stołu powinien być obrus. W wersji klasycznej biały, gładki, ale pięknie prezentują się też obrusy żakardowe. Jeśli jednak mamy drewniany stół, który chcemy wyeksponować można postawić na delikatne koronkowe serwetniki lub mały, podłużny bieżnik.
Warto na stole też postawić świece, które podkreślą wigilijny nastrój – mogą być one umieszczone w świecznikach lub w specjalnie przygotowanych stroikach.
Przy każdym talerzu należy umieścić oprócz kompletu sztućców i kieliszków również serwety – mogą być płócienne – zwinięte w rulon i schowane w specjalną sakiewkę lub jednorazowe, złożone np. na kształt choinki.
Dla zachowania harmonii i spójnego wizerunku warto dekoracje zestawić ze sobą kolorystycznie – w święta królują błyszczące kolory – złoty, srebrny, wszelkie brokaty.
Jeśli zależy nam na czymś spokojniejszym, bardziej naturalnym, można połączyć typowe świąteczne kolory – zieleń i czerwień, a do nich dodać naturalne dekoracje – stroiki z gałązek i szyszek oraz klasyczne świece.
Symbolem świąt jest też niewątpliwie choinka. Warto zdecydować, czy chcemy postawić w domu żywe drzewko czy sztuczną choinkę, która posłuży nam na kilka sezonów. Obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety i dobrze jest decyzję przemyśleć zarówno pod kątem budżetowym, jak i ekologicznym.
Jeśli chodzi o ceny drzewek świątecznych, to zależne są od gatunku i rozmiaru, ale również od czasu i miejsca zakupu. Ceny ciętych drzewek (świerk, jodła, sosna) wahają się między 50 a 150 zł. Choinki w doniczkach są nieco droższe. Więcej dowiesz się z artykułu: Ile kosztuje choinka? Jaką choinkę wybrać na święta.