Zza rogu wygląda już wielkanocny zając, a w sklepowych witrynach zagościły pisanki. To znak, że zbliża się Wielkanoc i już wkrótce starym, polskim zwyczajem większość z nas usiądzie do świątecznego stołu. Aby spędzić ten czas jak najlepiej, będziemy chcieli ugościć naszą rodzinę tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi. Co więc znajdzie się na naszych stołach i co musi znaleźć się na naszej liście zakupów, aby wszystkie te potrawy można było przygotować? Na jaki wydatek musimy się przygotować idąc na zakupy do marketu?
Nie da się ukryć, że jajko to podstawa Wielkanocy. Wkładamy je do święconki, kroimy do barszczu, faszerujemy je i dodajemy do sałatek. Pisanki, obok baranka wielkanocnego, są najpopularniejszym elementem świątecznych dekoracji.
Jajka to podstawa wielkanocnych potraw, dlatego należy zadbać, aby były one najwyższej jakości. Aby mieć pewność, że wybrane przez nas jajka są zdrowe, zwróćmy uwagę na oznakowanie umieszczone na skorupce – informuje nas ono o rodzaju chowu, z jakiego pochodziła kura. Najlepiej wybierać te oznakowane numerami 0 oraz 1.
„0” oznacza, że kura pochodzi z ekologicznego chowu, to znaczy, że żyła w warunkach „podwórkowych”. Miała dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu i była karmiona paszą ekologiczną. Za 10 sztuk jaj BIO zapłacimy ok. 13 zł.
Jajka oznaczone numerem „1” pochodzą od kury z chowu wolnowybiegowego, co jak sama nazwa wskazuje, oznacza, że kura miała dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu. Za 10 sztuk takich jajek przyjdzie nam zapłacić ok. 8-11 zł.
Choć będą kusiły niższą ceną, ważne, aby nie wybierać jaj z oznaczeniem „3”. Pochodzą one od kur z niehumanitarnego chowu klatkowego.
Aż trudno uwierzyć jak wiele potraw można wyczarować bazując właśnie na jajkach. W zależności od możliwości budżetowych oraz zdolności kulinarnych można skorzystać z naprawdę wielu przepisów.
Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Panuje tu pełna dowolność. W zależności od tego, jakim budżetem dysponujemy, możemy pozostać przy bardziej klasycznych dodatkach, np. pieczarkach, bądź wybrać bardziej finezyjną opcję – farsz można także zrobić z łososia czy tuńczyka. Coraz bardziej popularne staje się połączenie jajek z guacamole.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także sałatek. Jedną z najbardziej lubianych i popularnych jest tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem i grzybkami marynowanymi. Jeśli chcemy ją przygotować koniecznie musimy dopisać do listy zakupów te produkty:
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych bliskich bardziej wyszukanym przepisem, możemy upiec jajka w kokilkach. Niezbędne oczywiście będą jajka, natomiast dodatki możemy dobrać według własnych upodobań. Bardzo często wykorzystywane są szynka parmeńska i pomidory.
Podstawą posiłku wielkanocnego jest zupa. W zależności od regionu panują różne tradycje, jednak w większości domów zagoszczą żurek lub barszcz biały.
Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić żurek od barszczu białego. Wyglądają one bardzo podobnie, dlatego wiele osób uważa, że są to zamiennie stosowane nazwy jednej zupy. Nic bardziej mylnego.
Podstawową różnicą między żurkiem a barszczem białym jest zakwas, na jakim są one przygotowywane. Barszcz biały jest gotowany na zakwasie pszennym, natomiast żurek na zakwasie żytnim. Żurek zawsze gotuje się na wędzące, np. wędzonym boczku, oraz białej kiełbasie i z reguły nie dodaje się do niego warzyw. Do przygotowania barszczu białego oprócz mięsa wieprzowego z kością, wędzonego boczku i białej kiełbasy potrzebna będzie włoszczyzna.
Zamiast barszczu białego czy żurku na wielkanocnym stole można także spotkać chrzanówkę. Aby ją przygotować w naszym sklepowym koszyku muszą się znaleźć:
Sposobów, w jaki można przygotować pasztet jest naprawdę wiele. Oprócz tradycyjnych, mięsnych, coraz częściej podajemy pasztety wegetariańskie: z ciecierzycą i kaszą jaglaną bądź soczewicą i ryżem.
Chcąc przygotować szybki i łatwy pasztet drobiowy potrzebne będą:
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć ciast. Wśród najczęściej podawanych domowych wypieków pojawiają się różnego rodzaju mazurki oraz babki drożdżowe. Wiele osób nie wyobraża sobie także Wielkanocy bez tradycyjnej paschy.
Mazurek to symbol świąt wielkanocnych. To co wyróżnia go na tle innych ciast to wyjątkowe, bogate zdobienia, które sprawiają, że stanowi on także świąteczną dekorację. Przepisów na mazurka jest mnóstwo, jednak podstawą każdego z nich jest kruche ciasto. Wśród najczęściej wybieranych przepisów można znaleźć mazurki orzechowe, kajmakowe i czekoladowe. W zależności od tego, czym zamierzamy udekorować mazurek do naszej listy zakupów trzeba dopisać:
Dla wielu osób niezastąpionym elementem wielkanocnego posiłku jest pascha. Ciasto to tradycyjną potrawą rosyjską, przygotowywaną właśnie na Wielkanoc. Do jej przygotowania niezbędne są:
Cieszmy się czasem spędzonym w gronie najbliższych i zadbajmy o to, aby te święta były wyjątkowe!