Gdy pandemia cały czas nie daje o sobie zapomnieć, każdy marzy o chociażby namiastce odpoczynku na świeżym powietrzu. Skoro plany wakacyjne trzeba na razie odłożyć, warto znaleźć inny sposób na relaks….w domu:) Sezon na grillowanie możesz rozpocząć w każdej chwili - na balkonie, przydomowym tarasie lub w ogrodzie. Pozostaje tylko pytanie - jaki grill wybrać i ile zdecydujemy się na niego wydać.
Zobacz również: Menu na grilla - co podać? 4 przepisy na stylowe grill party>>
Czy grillowanie na balkonie w bloku mieszkalnym to to samo co grillowanie na balkonie w domku jednorodzinnym?
Zacznijmy od tego, że rozpalenie grilla na balkonie nie jest nigdzie w przepisach wprost wyszczególnione i zakazane, ale istnieją pewne zapisy rozsiane w różnych aktach prawnych, które odwołują się do np. rozporządzeń w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków.
Chodzi o to, że nie można stwarzać umyślnie zagrożenia pożarowego, w związku z czym zabronione jest rozpalanie ognia w miejscach umożliwiających zapalenie się materiałów palnych albo sąsiadujących obiektów. Na małej przestrzeni (balkon w bloku mieszkalnym) zwykły podmuch wiatru lub mały fragment rozżarzonego węgla może przemieścić się, trafić na łatwopalny materiał (np. firanę lub drewniany parkiet) i wywołać pożar. W związku z tym stanowczo odradza się korzystanie z grilla węglowego w blokach mieszkalnych.
Do tego dochodzi jeszcze kwestia dymu, który może być uciążliwy dla innych lokatorów budynku. Niektóre spółdzielnie tworzą własny regulamin zakazujący grillowania na balkonach, który ma na celu zapobiegać samowolnym działaniom lokatorów.
W przypadku domów jednorodzinnych zarówno sam budynek, jak i umiejscowiony na nim balkon są zazwyczaj oddalone od innych budynków czy zabudowań lokatorskich, w skutek czego ryzyko wywołania pożaru maleje. Nadal jednak przepisy przeciwpożarowe mają zastosowanie - korzystanie z grilla węglowego na balkonach może skończyć się grzywną w wysokości 500 zł, a w przypadku wywołania pożaru nawet karą pozbawienia wolności do 10 lat.
Powinniśmy wykluczyć standardowe grille węglowe (na węgiel drzewny, brykiet) i rozważyć zakup niewielkiego grilla gazowego lub elektrycznego.
Niewielkie, proste grille elektryczne, które wciągu roku można swobodnie postawić na blacie kuchennym, znaleźć można już w okolicach 200-300 zł. Są to najtańsze, zupełnie podstawowe modele dostępne w większości sklepów AGD i RTV oraz w sklepach wielkopowierzchniowych. Ich zaletą jest fakt, że są lekkie i mobilne, dzięki czemu można z nich korzystać wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość podłączenia urządzenia do prądu, również na balkonie czy w kuchni. Minusem może być jednak niewielka powierzchnia rusztu - w przypadku, gdy konieczne jest przygotowanie potraw na kilka osób taki sprzęt może okazać się niewystarczający.
Większe grille elektryczne to wydatek rzędu ok. 800-1300 zł i więcej. Są one przystosowane do warunków zewnętrznych -zazwyczaj wyposażone w nóżki, większą powierzchnię rusztu do pieczenia oraz inne funkcjonalności (termometr, pokrętła do regulacji temperatury, wymienne ruszty, dodatkowe blaty). Są to raczej modele przystosowane do użytku zewnętrznego - sprawdzą się idealnie podczas grillowania na balkonie czy przydomowym tarasie.
Grille gazowe ostatnimi czasy zdecydowanie zyskują na popularności. Są po prostu świetną alternatywą dla grilli węglowych, a co najistotniejsze można ich używać w naprawdę różnych miejscach - wystarczy napełniona gazem butla i można rozpocząć grillowanie. Małe, przenośne grille gazowe to też wbrew pozorom nie taki duży wydatek - można je kupić już od ok.400 zł. Nieco większe modele, przeznaczone raczej na większe powierzchnie lub do ogrodu zaczynają się w granicach od ok. 1000 zł.
Dlaczego mały grill gazowy to świetne rozwiązanie dla posiadaczy balkonu? Bo nie zajmuje dużo miejsca i można go swobodnie używać bez konieczności korzystania z otwartego ognia i niepotrzebnego zadymiania sąsiadów. Jeśli wybierzemy niewielki model z zasilany nabojami gazowymi możemy być pewni, że będzie on wygodny, lekki, a co za tym idzie mobilny.
Co jeszcze jest jego zaletą? W razie potrzeby możemy go nawet zabrać na wyjazd np. pod namiot - spokojnie zmieści się w bagażniku samochodowym, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się własnoręcznie przyrządzonym jedzeniem podczas urlopu.
Kwestię grillowania na tarasie najlepiej rozpocząć od…sprecyzowania pojęcia taras:) Niektórzy w ten sposób określają balkon w bloku mieszkalnym, ale my piszemy tutaj raczej o przydomowym tarasie, czyli o podeście, na który wychodzi się bezpośrednio z domu, np. z salonu.
W nowoczesnym budownictwie wiele osób decyduje się na zaprojektowanie przydomowego tarasu. Możliwość wypicia porannej kawy wśród śpiewu ptaków i w otoczeniu zieleni to jedna z najprzyjemniejszych wizji, jakie rodzą się w umyśle każdego, kto decyduje się na budowę lub zakup domu. Tak naprawdę taras to bardzo funkcjonalne miejsce - można na nim zjeść śniadanie lub obiad z rodziną, wypić kawę z koleżanką, poczytać książkę na leżaku lub….zorganizować grilla dla rodziny lub znajomych:)
To idealne miejsce na letnie posiadówki przy grillu. Bliskość domowej kuchni, z której w każdej chwili można przynieść brakujące przekąski oraz wygodne miejsce do ustawienia stołu i krzeseł dla gości zdecydowanie przemawiają za użytecznością tego zakątka domu. Przydomowy taras to też idealne miejsce na umieszczenie grilla. Jaki sprawdzi się najlepiej?
Zdecydowanie odradzamy w takim przypadku węglowe modele - kopcenie się i duża ilość dymu oraz pyłu może się przenieść domieszkania, ale też przeszkadzać zaproszonym gościom. Korzystanie z grilla węglowego jest mniej komfortowe, a resztki popiołu mogą zostawić trudne do usunięcia ślady na powierzchni tarasu.
Idealnym rozwiązaniem jest grill gazowy -najlepiej wybrać większy model na kółkach, który łatwo będzie można przestawić w odpowiednie miejsce. Grille gazowe do ogrodu są też wyposażone w dodatkowe akcesoria - tj. blaty robocze, na których można postawić lub przygotować potrawy do pieczenia oraz uchwyty na akcesoria do obsługi grilla. Większe modele są też zazwyczaj wyposażone w pokrywy ze wskaźnikiem temperatury, dzięki czemu można kontrolować przygotowywanie poszczególnych potraw. To zaś daje szerokie pole manewru - można na nim przygotować zarówno karkówkę, jak i grillowane warzywa, sery, ryby, a nawet pizzę. Grille gazowe mają też większą powierzchnię rusztu, dzięki czemu można jednocześnie przygotować na nich większą ilość potraw dla gości.
Zobacz również: Co podać na grilla? 4 propozycje menu!
Grillowanie na działce lub w przydomowym ogrodzie nie jest zabronione, o ile nie zakłóca zasad tzw. “współżycia społecznego”. Tak samo ma się kwestia grillowania na działce ROD. Jeśli regulamin ogródka działkowego nie wprowadza ograniczeń, grillowanie w celach rekreacyjnych jest jak najbardziej dozwolone. Chodzi o to, by nie naruszać zasad sąsiedzkich i nie tworzyć niedogodności innym osobom odpoczywającym nadziałkach.
Żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji warto nadziałkę lub do domowego ogródka wybrać grill, który nie emituje nieprzyjemnych kłębów dymu, popiołu i intensywnego zapachu. Z tego powodu nie warto decydować się na grille węglowe - zarówno węgiel drzewny, jak i brykiety w momencie spalania kruszeją, zamieniając się w łatwo rozpylany przez wiatr popiół, który unosi się w powietrzu i może przenosić się do sąsiadów. Grille węglowe zazwyczaj nie są też wyposażone w żadne pokrywy, przez co kłęby dymu i intensywne opary zapachowe uwalniają się, tworząc specyficzną aurę, która niekoniecznie może być pożądana przez sąsiadów.
Idealnym rozwiązaniem jest zakup grilla gazowego - po pierwsze pozbywamy się kłębów dymu - dzięki pokrywie regulujemy proces pieczenia i kontrolujemy temperaturę, po drugie nie musimy martwić się o tworzący się podczas grillowania pył - do grilla wystarczy podłączyć butlę gazową, by móc przygotowywać na nim potrawy, nie ma mowy o długotrwałym rozpalaniu, właściwie sprzęt jest gotowy do użycia zaraz po włączeniu.
Na działce dobrze sprawdzi się też grill elektryczny - o ile tylko posiadamy gniazdko, do którego można go podłączyć. Niestety mobilność grilla jest ograniczona długością kabla - jeśli więc podłączenie nie jest zlokalizowane blisko miejsca do wypoczynku i spożywania posiłków, trzeba mieć na uwadze, że potrawy trzeba będzie donosić z innego miejsca oraz co jakiś czas kontrolować proces pieczenia.
Najtańsze wersje grilla ogrodowego to oczywiście grille węglowe. Najprostsze modele tego typu, czyli tzw. grill na trójnogu, można kupić w niemal każdym większym markecie spożywczym, szczególnie latem, w okresie wysokiego sezonu. Cena takiego grilla waha się zazwyczaj w przedziale od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych - za klasyczny, niewielki grill węglowy zapłacimy więc ok. 40-70 zł. Oczywiście do kosztu samego grilla należy doliczyć cenę węgla drzewnego (ok. 10 zł za worek), podpałki (płynna lub stała - ok. 5-10 zł za opakowanie) oraz zapalarki lub zapałek. Przy tego typu sprzęcie przyda się też dmuchawa, które jest nieocenionym akcesorium przy rozpalaniu grilla oraz podczas samego procesu grillowania. Cena ręcznej dmuchawy do grilla nie powinna przekroczyć ok. 30 zł.
Posiadacze większych ogrodów powinni rozważyć budowę grilla murowanego. Jest to rozwiązanie na stałe, które z pewnością trzeba wpisać w architekturę ogrodu, ale może ono być nie tylko funkcjonalnym, ale i dekoracyjnym elementem domowego ogrodu czy pobliskiej altany. Dodatkowo jest to trwała, odporna na warunki atmosferyczne i upływ czasu konstrukcja, która może służyć nam nieprzerwanie, przez wiele kolejnych lat.
Gotowe grille betonowe można kupić w marketach budowlanych - ich cena różni się w zależności od wielkości czy modelu oraz materiału z jakiego został wykonany grill. Najtańsze można dostać już za ok. 500 zł, droższe oscylują w granicach ok. 1500 zł i wyżej.
Niektórzy decydują się też na budowę własnej konstrukcji z kamienia polnego - taki grill można wkomponować w ogrodowy krajobraz w zależności od pomysłu, ale też łatwo przystosować do wymagającego terenu, jeśli pojawiają się ograniczenia wynikające z zabudowy terenu. W samodzielnie budowanych grillach trzeba wziąć pod uwagę fakt, że są to konstrukcje stacjonarne, dlatego warto dobrze przemyśleć ich rozmieszczenie. Trzeba się też liczyć z wyższymi kosztami konserwacji i pamiętać o regularnym czyszczeniu, aby zachować konstrukcję w dobrym stanie przez kolejne sezony i pory roku.
Trudno jednoznacznie oszacować koszt budowy grilla z kamieni polnych - materiał bowiem należy sukcesywnie gromadzić:) Do połączenia kamieni, a tym samym zbudowania konstrukcji niezbędne będą worki cementu, podstawowe narzędzia murarskie oraz elementy, z których zbudowany zostanie ruszt. Każdą z tych rzeczy można kupić w marketach budowlanych - cena cementu i narzędzi nie powinna przekroczyć kilkudziesięciu złotych, zaś cena rusztu zależy od materiału, z jakiego został wykonany - najprostszy, metalowy ruszt można zakupić już za ok. 70 zł, żeliwny to wydatek ok. 200 zł.
Grille gazowe są idealnie przystosowane nawet do niewielkich przestrzeni ogrodowych. Nie wytwarzają zbędnych pyłów i oparów, nie trzeba ich rozpalać ani przesadnie pilnować potraw podczas pieczenia. Są funkcjonalne, mobilne i trwałe, dzięki czemu sprawdzą się w różnych warunkach atmosferycznych, ale też można je dowolnie przestawiać i umieszczać w dowolnym miejscu. Plusem jest też z pewnością łatwość użytkowania. Wystarczy podłączyć butlę z gazem, aby cieszyć się pieczeniem. Nie trzeba pamiętać o zapasie węgla drzewnego, brykietu, podpałkach, zapalarkach i dmuchawach. Raz podłączona butla zazwyczaj wystarcza na cały sezon, dzięki czemu można grillować spontanicznie i naprawdę łatwo.
Z początku mogą one odstraszać ceną - trzeba przygotować się na wydatek w wysokości przynajmniej ok. 1200-1500 zł, ale w ostatecznym rozrachunku, warto taki grill gazowy potraktować jako inwestycję na lata, która nie tylko ułatwi nam letnie grillowanie, ale w dłuższej perspektywie wyrówna koszty względem klasycznego grilla węglowego.
Wszystko zależy oczywiście od oczekiwań i potrzeb osoby kupującej, ale w oparciu o kwestie trwałości, funkcjonalności, korzyści zdrowotnych oraz prostoty i wygody użytkowania, zdecydowanym faworytem jest grill gazowy. Za grillem węglowym może przemawiać oczywiście niska cena i szeroka dostępność, ale właściwie w każdej innej kwestii grill gazowy góruje nad swoim węglowym odpowiednikiem.
Najprostsze modele grilli węglowych można kupić już za ok. 50-70 zł - trzeba jednak pamiętać, że za taką cenę nie kupujemy trwałego, jakościowego sprzętu. Materiał użyty do jego produkcji jest nietrwały, łatwo ulega korozji, a co za tym idzie grill taki można uznać za sprzęt niemal jednorazowy, który niekoniecznie przetrwa nawet jeden, pełny sezon. W grillach takich nie ma też żadnych dodatkowych funkcji - termometru wskazującego temperaturę pieczenia, regulowanych palników czy wymiennych rusztów, nie mówiąc już o blatach roboczych czy innych udogodnieniach. Nawet droższe modele, oscylujące w granicach ok. 100-200 zł nie oferują wiele więcej, przynajmniej jeśli chodzi o praktyczne korzyści wynikające z użytkowania.
Grille gazowe są zdecydowanie droższe (miniwersje to wydatek rzędu ok. 400 zł, większe grille kosztują ok. 1200-1500 zł),ale cena ta wynika przede wszystkim z faktu, że są one zaprojektowane i wykonane tak, aby służyć użytkownikowi latami. Co więcej, są dużo bardziej zautomatyzowane, a sam proces przygotowywania potraw jest kontrolowany i... prostszy niż w przypadku grilla węglowego. Materiał, z którego są wykonane jest dużo łatwiejszy w czyszczeniu i konserwacji, dzięki czemu cykliczne korzystanie jest zdecydowanie przyjemniejsze niż w przypadku jego węglowego odpowiednika. Pokrywy, ilość palników, czujniki temperatury, pokrętła do sterowania, wymienne ruszty, blaty, haczyki na akcesoria - wszystko to wpływa na cenę danego modelu grilla gazowego. Im więcej udogodnień, tym jest ona wyższa, a sprzęt bardziej komfortowy w użytkowaniu.
Zdecydowanym faworytem w łatwości czyszczenia jest grill gazowy. Zarówno ruszt, jak i materiał ścianek czy pokrywy są wykonane ze specjalnego, ułatwiającego czyszczenie materiału. Nie ma też mowy o osadzającym się pyle czy popiele - w grillu gazowym po prostu tego...nie ma:)
W kwestii obsługi grill gazowy również wydaje się być wygodniejszym rozwiązaniem. Nie mamy tu do czynienia z żywym ogniem, możemy za pomocą sterowania palnikami dostosowywać temperaturę pieczenia do potrawy. Nie ma ryzyka spalenia lub nierównomiernego upieczenia mięsa czy innych produktów. Dzięki dużej sterowności temperatury można śmiało przygotowywać na nim sery czy piec pizzę.
Grille węglowe wytwarzają kilkanaście szkodliwych substancji w trakcie pieczenia potraw. Toksyczne związki uwalniają się już w procesie rozpalania grilla - chemiczne podpałki czy brykiety pod wpływem temperatury wydzielają substancje, które później trafiają bezpośrednio na jedzenie. Do wytworzenia się szkodliwych substancji przyczynia się również tłuszcz skapujący bezpośrednio na brykiety lub węgiel.
Niektórzy twierdzą, że dymionego smaku potraw z grilla węglowego nie da się zastąpić niczym innym - jest niepowtarzalny i możliwy do uzyskania tylko przy opiekaniu na rozżarzonym ruszcie węglowym. Okazuje się jednak, że to...mit. Charakterystyczny zapach i smak grillowanego, lekko wędzonego mięsa nie pochodzi z węgla, tylko zespalanego tłuszczu, marynat oraz naturalnych soków. W grillu gazowym trafiają one na osłony palników i uzyskany w ten sposób efekt smakowy jest dokładnie taki, jak w grillu węglowym. Plusem jest przy okazji to, że nie ma żadnych pozostałości - ani popiołu ani węgla. Co niezwykle istotne na grillu gazowym nie dochodzi też do nierównomiernego spalenia lub upieczenia mięsa - całym procesem można sterować, a temperaturę dostosowywać do produktu.